Články s pracovní tématikou

SUSE: Co začalo před 30 lety řádkem kódu, dělá dnes ze světa lepší místo

06.08.2021 - Hnutí open source se postupně stalo největším projektem spolupráce na celém světě: Více než 56 milionů lidí zde spolupracuje na změnách k lepšímu. Jen málokdo však ví, že jedním z ústředních inovačních center skutečně otevřeného Linuxu a vývoje open source je dnes Praha. Laboratoře společnosti SUSE v Praze totiž nabízejí celou řadu pracovních míst po celé České republice pro inženýry a nadšence do open source, kteří rádi spolupracují v rámci otevřené, globálně propojené komunity.

25. srpna tomu bude 30 let, co Linus Torvalds spustil nový operační systém, který se postupně stal nedílnou součástí podnikání i našich životů. Linux je open source a dnes ho najdeme všude – v datovém centru, cloudu, na okraji sítí (edge) i mimo ni. Od největších superpočítačů přes lékařské přístroje, mobilní telefony, automobily až po malou helikoptéru zkoumající Mars, abychom jmenovali alespoň některé příklady. Bez Linuxu – a bez open source obecně – se neobejde téměř žádný scénář. A Praha se nachází přímo v centru těchto otevřených inovací a spolupracuje s globální open source komunitou.

Již více než 20 let pražské laboratoře SUSE Labs vyvíjejí inovace pro Linux a další open source projekty, podporují nasazení open source a zlepšují svět. Z České republiky pochází přibližně 400 zaměstnanců, kteří spolupracují se světovou open source komunitou na nepřeberném množství projektů. Tým SUSE funguje celosvětově, i členové jediného týmu obvykle spolupracují na dálku z mnoha míst světa. To znamená, že téměř u každého projektu SUSE je i někdo z pražských SUSE Labs.

Vývoj open source řešení – z Prahy do světa

Technologie kernel live-patching (záplatování jádra za běhu), jedno z nejdůležitějších řešení pro udržení vysoce výkonných linuxových řešení v provozu, byla vyvinuta i se znalostmi českých inženýrů. Dnes velký tým inženýrů a systémových specialistů na linuxové jádro určuje budoucnost linuxových operačních systémů openSUSE a SUSE Linux Enterprise. Čeští inženýři se podílejí na open source technologiích umožňujících provoz superpočítačů a datových center, na specializovaných úpravách jádra pro provoz velkých instancí ve veřejných cloudech nebo nejkritičtějších systémů SAP, na specializovaných verzích Linuxu pro inteligentní automobily umožňující autonomní řízení i na inovacích pro nejmenší zařízení. Například SLE Micro, odlehčený neměnný operační systém, který je optimalizován pro případy použití na okrajích infrastruktury (edge), pohání vestavěná zařízení, aplikace v reálném čase a průmyslový internet věcí.

Expertní tým SUSE v České republice hraje také významnou úlohu v bezpečnost a při certifikaci produktů. Tyto procesy patří mezi nejdůležitější stavební kameny globálního IT ekosystému. Bezpečnostní tým SUSE má téměř dvě desetiletí zkušeností s prací na proaktivním i reaktivním zabezpečení a zajišťuje, aby byly produkty SUSE byly z hlediska zabezpečení výjimečné. Špičkoví odborníci zajišťují, že procesy, infrastruktura a produkty jsou navrženy, provozovány, udržovány a chráněny v souladu s těmito certifikacemi a bezpečnostními standardy, jak je definovala společnost SUSE. Proto SUSE Linux Enterprise Server 15 SP 2 nedávno získal certifikaci Common Criteria EAL 4+ pro celý svůj zabezpečený dodavatelský řetězec softwaru.

V neposlední řadě má český tým SUSE zásadní podíl na zajištění kvality vydávaných verzí. Početný tým vysoce specializovaných inženýrů kvality zajišťuje, aby nová vydání neobsahovala chyby. Kromě toho vysoce kvalifikovaní techničtí projektoví manažeři a technicky vzdělaní manažeři verzí řídí specifické technologické oblasti a dovádějí softwarové projekty až do konce.

Práce z domova se stala novým standardem a všechny kariérní příležitosti ve společnosti SUSE proto umožňují vzdálenou práci. Český tým expertů se proto neomezuje pouze na oblast Prahy. Zaměstnanci mohou pracovat odkudkoliv z České republiky a podílet se na open source inovacích.

Zvolte si otevřenost a staňte se součástí komunity

Produkty a řešení SUSE jsou skutečně open source, což znamená, že si je neschováváme pod pokličkou, ale spolupracujeme s komunitou a vše sdílíme. Naše firemní kultura je zakořeněna v étosu open source komunity – ceníme si spolupráce, otevřenosti, inkluze a navíc se snažíme, aby nám cesta do budoucnosti přinášela radost. Rozhodnete-li se pro open a připojíte-li se k týmu SUSE, zažijete tuto atmosféru na vlastní kůži. Intenzivně se také zaměřujeme na úspěch našich zákazníků a partnerů. Náš tým vychází vstříc našim zákazníkům – a dokonce i těm, kteří našimi zákazníky nejsou – při řešení výzev a problémů spojených s jejich podnikáním.

Abychom co nejlépe posílili postavení našich zaměstnanců, nabízí společnost SUSE interní školení, a to jak online, tak osobně, a také rozsáhlý mentoringový program. Vzhledem k rozsáhlým odborným znalostem, které jsou nutné k vytvoření moderního operačního systému, je učení, studium a výzkum součástí každého pracovního dne.

Můžete začít ještě dnes, vybrat si otevřenou pozici, připojit se k našemu týmu a přispět k tomu, aby svět byl lepším místem. Více informací:

https://jobs.suse.com/us/en/engineering



Vojtěch Pavlík, viceprezident Linux Systems Group, SUSE

Navigace