Archiv starších článků

Archiv starších článků

Diskriminace uchazečů o zaměstanání se může firmě prodražit

24.11.2004 - Nový zákon o zaměstnanosti, který vstoupil v účinnost 1. října 2004, podstatně zpřísňuje povinnosti zaměstnavatele a za porušení zákazu diskriminace umožňuje uložit pokutu do výše jednoho milionu korun.



Diskriminace může být chápána jako přímá a nepřímá. Přímá diskriminace je jednání, kdy podle diskriminačních znaků je s fyzickou osobou zacházeno méně příznivě než se zachází nebo by se zacházelo s jinou osobou ve srovnatelné situaci.



Obtěžováním zákon míní takové jednání, které je vnímáno druhou fyzickou osobou jako nevítané nebo urážlivé a jehož záměr nebo důsledek vede ke snížení důstojnosti nebo k vytváření ponižujícího nebo nepřátelského prostředí.



Sexuálním obtěžováním se rozumí jakákoliv forma nežádoucího ústního nebo jiného než ústního projevu sexuální povahy, jehož cílem nebo výsledkem je narušení důstojnosti osoby, zejména když se vytváří zastrašující, nepřátelské, ponižující, pokořující nebo urážející prostředí.



Obtěžování z důvodu příslušnosti k pohlaví, sexuální orientace, rasového nebo etnického původu, zdravotního postižení, věku, náboženství či víry a sexuální obtěžování se považuje za diskriminaci.



Právnické osobě za správní delikt – porušení zákazu diskriminace nebo rovného zacházení – může úřad práce uložit pokutu do výše 1 000 000 Kč. Pokuta je příjmem do státního rozpočtu a vymáhat ji bude příslušný finanční úřad.



Pokud bude úřad práce řešit stížnost na diskriminaci u zaměstnavatele, resp. podá-li občan podnět ke kontrole určitého zaměstnavatele a úřad práce se bude tímto podnětem zabývat, je povinen o výsledku zjištění informovat „stěžovatele“ (bude-li znám) a označená diskriminovaná fyzická osoba má právo vyjádřit se k obsahu podnětu a k zjištěným skutečnostem.

Navigace