Archiv starších článků

Archiv starších článků

Nejdelší pracovní den v EU mají češi

29.11.2004 - Češi si udržují prvenství mezi ostatními členskými zeměmi EU v délce týdenní pracovní doby. Otázkou zůstává, do jaké míry je toto počínání efektivní.

Nejdelší pracovní týden v Evropské unii mají Češi, kteří v práci tráví více než 42 hodin týdně, čímž téměř o pět hodin překračují unijní průměr. Lidé v České republice takřka nevyužívají částečné pracovní úvazky, rozšířené není ani zaměstnávání na dobu určitou.

Dlouhý pracovní týden v Česku souvisí i s mizivým využíváním částečných pracovních úvazků. Nízká mzda nutí i ženy pracovat naplný úvazek, zatímco v západní Evropě si ženy mohou díky vysokým příjmům svých mužů dovolit zkrácenou pracovní dobu. Mnoha Čechům se navíc práce na částečný úvazek vůbec nevyplatí třeba kvůli vysokým nákladům na dojíždění. Vysoká míra zdanění navíc způsobuje, že lidé raději volí různé melouchy a práci na černo. Částečné úvazky se nejčastěji využívají v sektoru služeb, který má v Česku nižší význam než v západní Evropě.

A jak jsou na tom pracující v ostatních členských zemích? Nejméně času tráví v práci Nizozemci, kteří díky velkému rozšíření částečných úvazků tráví v práci méně než 32 hodin týdně. Relativně méně času v zaměstnání tráví i Britové, Dáni nebo Švédové. Ve všech státech EU pracují déle muži než ženy. Naopak ve většině nových členských zemí EU přesahuje pracovní doba 40 hodin týdně. Tyto státy na rozdíl od některých zemí západní Evropy nepřistoupily k regulaci pracovní doby.

Produktivita práce v Česku je pouhých 62 %. Z více než ¾ je tato situace způsobena špatným řízením pracovníků. Neplývejte již více časem ani financemi, naučte se koučovat.

Navigace