Archiv starších článků

Archiv starších článků

Nezaměstnanost absolventů

01.12.2004 - Postavení absolventů škol na trhu práce závisí na tom, zda v regionu působí zahraniční investoři nebo se rozvíjí některé z odvětví, a dále na pružnosti přizpůsobení škol potřebám zaměstnavatelů.

Podle studie Národního ústavu odborného vzdělávání, která shrnuje stanoviska zaměstnanců úřadu práce, je jednou z příčin nezaměstnanosti absolventů škol nedostatek praxe. Dalšími důvody horšího postavení mladých lidí na trhu práce jsou podle nich vysoké počty absolventů určitého oboru nebo to, že jejich znalosti neodpovídají požadavkům zaměstnavatelů.

Absolventi mají ale ve srovnání se staršími pracovníky řadu předností, například vyšší flexibilitu, schopnost se učit, zpravidla lepší schopnost pracovat s výpočetní technikou a zvládají i cizí jazyk. Jako problematické vidí úřady práce obory ekonomické, strojírenské, gastronomii a hotelnictví a obor podnikání.

Přitom míru nezaměstnanosti absolventů strojírenských škol lze podle studie hodnotit jako podprůměrnou. Například po kovářích, nástrojařích, zámečnících a obráběčích kovů je ze strany zaměstnavatelů zájem. V nabídce úřadů práce je nejvíce volných míst v oblasti gastronomie, zaměstnavatelé hledají kuchaře, číšníky a servírky. Umístění absolventů těchto oborů ale považují pracovníci úřadů za problematické. Poptávka je také po stavebních dělnících, zámečnících, švadlenách, šičkách, svářečích a prodavačích.

Nepodceňujte sílu neverbální komunikace. Identifikujte signály ohrožení nebo nátlaku a naučte se na ně reagovat...

Navigace