Archiv starších článků

Archiv starších článků

Rozhovor s Natálií Záhorskou, manažerkou divize IT & Telecoms

30.05.2005 - Rozhovor s Natálií Záhorskou, manažerkou divize IT & Telecoms společnosti Grafton Technologies, o trendech na trhu práce a o uplatnění absolventů vysokých škol.

Společnost Grafton Technologies je dceřinou společností společnosti Grafton Recruitment, založenou v roce 1982 v Dublinu. Na českém trhu působí tato pobočka zaměřená na oblast IT, telekomunikací, engineeringu, průmyslu a stavebnictví od roku 1999 a v současné době patří mezi nejvýznamnější personálně-poradenské společnosti na českém trhu.


Jaké jsou trendy, jací uchazeči mají větší šance na trhu práce?

Pokud srovnáme dva uchazeče se stejným vzděláním a se stejně dlouhou praxí, rozhoduje o úspěšnosti kandidáta mimo jiné také jejich jazyková vybavenost. Tím nechci říct, že by jazyk byl až na třetím místě. Naopak. Znalost anglického jazyka je nutná na 90 % všech námi inzerovaných pozic; úroveň se liší dle náplně práce, úrovně řízení a dle firemní kultury.

Jakou možnost uplatnění mají absolventi oproti lidem s praxí?

Nabídky práce pro absolventy bez jakékoliv praxe máme v nabídce spíše ojediněle. Každopádně absolventi technických oborů (absolventi ČVUT - Fakulty elektrotechniky, VŠE - Fakulty informatiky, ČZU či UK - Fakulty Matematicko-fyzikální) mají při hledání prvního zaměstnání po škole už často za sebou relevantní praxi při studiu; často pracují i na více projektech současně, což naši klienti dokáží ocenit. Velkou výhodou absolventů je především jejich flexibilita, ochota cestovat (v rámci ČR i do zahraničí) a učit se novým věcem; absolventi jsou také obvykle ochotní práci obětovat část svého volného času.

Jsou tudíž ochotni pracovat i o víkendech?

Práce o víkendech je rozhodně výjimečnou záležitostí; spíš jsou otevřeni informacím týkajících se jejich zaměstnání, přímo si je sami vyhledávají, a to i ve svém volném čase. Jenom bych shrnula, že absolventi technických škol jsou i velmi dobře prakticky vybavení a jejich motivací je získat praxi po škole, zapracovat se, získat si dobrou reputaci; jejich motivace není pouze finančního charakteru.

Co nabízí vaše společnost uchazečům, proč je lepší hledat místo přes personální agenturu?


Předně je potřeba zdůraznit, že nejsme pouze personální agenturou, ale poskytujeme i poradenství našim uchazečům. S našimi uchazeči pracujeme a pomáháme jim najít tu nejvhodnější nabídku.

Své klienty dobře známe a také uchazeči, které svým klientům doporučíme, projdou pečlivou preselekcí. Klienti naše doporučení berou velmi vážně, protože naše vztahy s nimi mají obvykle dlouhodobý charakter. Často úspěšně umístíme kandidáta, který by např. na základě životopisu u klienta nemohl uspět. Také poskytujeme uchazečům doplňující informace, které často nebývají ve standardním inzerátu uvedeny; dochází i k situacím, kdy až po následném objasnění inzerované pozice z naší strany se uchazeč cítí nabídkou osloven (uchází se i pozici, na kterou by si nepřipadal nedostatečně kvalifikovaný).

Jsem přesvědčena, že námi doporučený kandidát má větší šanci na získání zaměstnání než člověk, který si sám pošle životopis přímo do firmy.

Do České republiky míří řada firem hledajících IT experty. Máte nabídky i od firem začínajících na "zelené louce"?

Samozřejmě. Jsme známou poradensko-personální společností v celé Evropě, klienti nás často znají z jiné země a jsou na naše služby zvyklí. Pokud jsou spokojeni, určitě volí opět nás. Díky našemu členství v Asociací pro zahraničí investory (AFI), jež je ve volném sdružení s Czechinvestem, se o nás taková zahraniční firma dozví ještě před svým vstupem na český pracovní trh. Navíc na sebe upozorňujeme inzercí v tisku i na internetu. Našimi klienty nejsou jenom mezinárodní giganti, ale i střední a malé společnosti.

Jaké pozice a v jaké lokalitě nejvíce obsazujete?

Z téměř 500 obsazených pozic v oblasti IT & Telecoms pro středočeský region ročně umístíme asi 90 % lidí v rámci Prahy, zbytek je Česká republika a zahraničí (nepočítám do daného výčtu dlouhodobé stáže a školení v zahraničí, pokud je zaměstnavatelem česká firma).

Z 20 % se jedná o absolventy VŠ. Nástupní plat se pohybuje v průměru okolo 30 000 Kč, pokud se bavíme o absolventech s relevantní praxí.

A jaké profese?
Stručně se výčet konkrétních pozic nedá specifikovat; naše společnost se přizpůsobuje trendům a požadavkům ze stran jednotlivých společností, které jsou opravdu hodně rozdílné. Stále silná poptávka je po uchazečích na pozicích programátorů/analytiků, a to především se znalostí JAVA, C++, PL/SQL; dále pak junior konzultantů/koordinátorů a projektových manažerů.

Děkuji za rozhovor.

Navigace