Archiv starších článků

Archiv starších článků

Průzkum: z ČR odchází za prací do zahraničí vůbec nejméně lidí

22.10.2008 - Podle průzkumu „Workplace Survey 2008“ nezávislé agentury Heliview Research v České republice pracují nejspokojenější zaměstnanci. Srovnání s téměř dvacítkou zemí po celém světě ukázalo, že s odchodem některého ze svých zaměstnanců do zahraničí se muselo vyrovnat jen 15 % procent firem podnikajících v Česku. Česko podle výsledků vede i před druhým Lucemburskem nebo třetím Japonskem. Na opačném konci pořadí je v Evropě Itálie, odkud z celé poloviny oslovených firem odešli zaměstnanci do zahraničí. Nejčastěji lidé opouštějí Hong-Kong – tam musí odchody svých pracovníků do zahraničí řešit tři čtvrtiny podniků.

Nejnižší je v Česku i počet firem, které pociťují rostoucí tlak na odliv zaměstnanců do zahraničí. Pouze z pěti procent společností odešlo do zahraničí za poslední rok víc lidí než dříve. Tři procenta firem dokonce uvádějí, že se počty odcházejících oproti dřívějšku snížily.

Pokud se už Češi rozhodnou do zahraničí odejít, nejčastěji zamíří do okolních států na západ od našich hranic. Podstatně menší část pak začne pracovat ve východní Evropě. Celosvětové srovnání ukázalo, že nejčastěji se za prací odchází do Asie (10 %), na druhém místě je západní Evropa (9 %) a Severní Amerika (7 %).

Podniky působící v ČR nestojí o zahraniční zaměstnance


Pouze 18 % společností podnikajících v ČR aktivně najímá zaměstnance ze zahraničí. Hlavním důvodem, který je k tomu vede, je nedostatek vhodných kandidátů na českém pracovním trhu. Zatímco v jiných zemích jsou pro 63 % podniků tou hlavní motivací pro hledání zahraničních specialistů jejich mezinárodní zkušenosti, v Česku je to dobrý důvod nejvýše pro čtvrtinu firem.

Pokud se už společnost v ČR rozhodne zaměstnat cizince, nejčastěji obrátí svou pozornost na východ. V zemích východní Evropy hledá potenciální zaměstnance 63 % firem, které chtějí přijmout zaměstnance ze zahraničí. S velkým odstupem je na druhém místě západ Evropy s 20 %, třetí nejoblíbenější lokalitou je Střední východ s 13 %. Podobně silné zaujetí pro východní část kontinentu má z evropských států zastoupených v průzkumu jen Irsko a částečně Německo, u ostatních zemí jsou preference mezi východem a západem vyrovnané, případně převažuje západní Evropa.

„Právě na země západní Evropy se zaměřuje většina všech společností zastoupených v průzkumu, které shánějí zaměstnance v zahraničí. Hledá tu 37 % všech firem, na druhém místě je Asie s 33 %, východní Evropa je třetí s 27 %,“ cituje z celkových výsledků Aleš Křížek, ředitel české pobočky Robert Half International, pro kterou byla studie zpracována.

Češi podceňují internet


Když chtějí firmy působící v ČR získat zaměstnance ze zahraničí, většina z nich se obrátí na některou z mezinárodních personálních agentur. Téměř stejný počet podniků pak spoléhá na interní transfery v rámci vlastní společnosti, necelá čtvrtina využije kontaktů svých profesních organizací. Společnosti působící v ČR se tak od těch v zahraničí ve způsobech hledání zahraničních pracovníků relativně odlišují – především méně využívají internet a online pracovní portály.


Přečtěte si také

Lidé ve firmách: kdo a kam přešel

Srovnání platů a poptávka po pozicích v IT
Průzkum: 45 % uživatelů Internetu plánuje změnu zaměstnání
Třetina absolventů vysokých škol si vybírá prestižní zaměstnavatele

Jak si udržet zaměstnance v týmu?

Mzdy top manažerů prudce rostou, průměrně berou přes 400 000 Kč?

Navigace