Archiv starších článků

Archiv starších článků

IT byznys: v EU bude chybět až 670 tisíc odborníků na ICT

16.03.2010 - Podle predikce společnosti Empirica by v roce 2015 mohlo v Evropské unii chybět až 670 tisíc odborníků na informační technologie. • Fondy EU: Podnikatelům otevírá cesta k dalším sedmi miliardám pro výzkum a vývoj, na ekologickou výrobu, marketing. • Podle analytické agentury Gartner se loni globálně prodalo 1,2 miliardy mobilních telefonů.


Nedostatek IT odborníků v EU v roce 2015

V roce 2015 by mohlo v Evropské unii chybět až 670 tisíc odborníků na informační technologie. Toto varující zjištění vyplývá z analýzy německé společnosti Empirica sponzorované Evropskou komisí.

Analýzu zveřejnili představitelé společnosti Cisco v rámci právě probíhajícího Evropského týdne ICT dovedností. Odborníci Cisco uvádějí, že by rozdíl mezi poptávku a nabídkou specialistů mohla vyrovnávat činnost zaměřená na hledání a výchovu mladých talentů. Například síťové akademie společnosti Cisco v Česku jen za posledních 10 let pomohly prostřednictvím svých kurzů rozvíjet ICT dovednosti u 15 801 studentů.

Aby nabídka vyrovnala budoucí poptávku, potřebuje podle závěrů analýzy Evropská unie velmi naléhavě další ICT profesionály a mladé lidi, kteří by se v budoucnu ICT odborníky stali. Na tuto oblast je zaměřeno například 71 síťových akademií společnosti Cisco na českých středních a vysokých školách, které pomáhají v Česku vychovávat nové odborníky v oblasti počítačových sítí. Například síťové akademie společnosti Cisco v Česku jen za posledních 10 let pomohly prostřednictvím svých kurzů rozvíjet ICT dovednosti u 15 801 studentů.

Empirica též předkládá možné scénáře globálního vývoje:

* Návrat k normálu (Back to normal) - Návrat ke trajektorii historického vývoje míry ekonomického růst a ICT inovací tak, jak probíhal před krizí.
* Investování do budoucnosti (Investing in the future) - Návrat k mírnému růstu spojený s nárůstem investic do ICT a inovací, které se však plně pozitivně projeví až po roce 2015.
* Rozvoj ekonomiky znalostí (Turbo knowledge economy) - Ekonomika znalostí je v Evropě na vzestupu díky působivému nárůstu produktivity i ekonomiky způsobenému rozšířením ICT inovací. Kariéra v oblasti ICT se stává velmi atraktivní a poptávka po těchto dovednostech roste.
* Vítězství tradice (Tradition wins) - Oživení ekonomiky je ovlivněné exportem, což pozitivně ovlivňuje tradiční odvětví namísto oblastí high-tech a inovací. To vede následně k mírnému ekonomickému růstu a nižšímu růstu ICT. Zrychluje přemisťování odvětví ICT mimo Evropu, což pravděpodobně nepatrně sníží poptávku po ICT dovednostech.
* Stagnace (Stagnation) - Velmi pomalé oživení spojené s protekcionismem domácích ekonomik u nejdůležitějších států odrazuje investice do inovací. Nízké investice do ICT a rostoucí přemisťování ICT mimo Evropu vede ke snížení poptávky po IT dovednostech.

7 miliard pro podnikatele

Tuzemským podnikatelským subjektům se od prvního března otevřela možnost získat další podporů z fondů Evropské unie. Podnikatelům otevírá cesta k dalším sedmi miliardám pro výzkum a vývoj, na ekologickou výrobu, do marketingu nebo na vzájemnou spolupráci.

S prvním březnovým dnem mohou podnikatelé zasílat agentuře CzechInvest žádosti o evropskou dotaci ze čtyř dalších programů. Tři miliardy zamíří na podporu průmyslového výzkumu a vývoje, další tři miliardy si mezi sebe rozdělí projekty úspor energie a využití alternativních zdrojů; na vznik a další rozvoj klastrů poputuje 750 milionů korun a konečně 500 milionů korun čeká na podniky, které se chtějí prezentovat na zahraničním veletrhu či výstavě.

Zajímavostí je čerpání dotací z programu Eko-energie. Ten nabízí tři miliardy korun podnikům všech velikostí, které se rozhodnou investovat do úspor energie. „Podpoří například využití odpadní energie při výrobě, modernizaci zařízení na výrobu energie nebo zateplení výrobních budov a kanceláří. Malé a střední podniky mohou získat podporu i na využití obnovitelných a druhotných energetických zdrojů, jako třeba vody nebo biomasy,“ vyjmenovává možnosti podpory Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.

Na jeden projekt v tomto programu je možné získat dotaci v hodnotě 500 tisíc až 250 milionů korun.

O dotaci mohou podniky požádat prostřednictvím aplikace eAccount, která je online dostupná na adrese www.czechinvest.org.


Přečtěte si také

Lidé ve firmách: kdo a kam přešel

Monster.cz s novým online projektem cílí na ženy

ČSÚ: průměrná mzda v Česku téměř 23 000 korun

Facebook expanduje, rozšíří počet zaměstnanců o 50 %

Profesia: redukce benefitů, třetina zaměstnanců nemá nárok

Míra nezaměstnanosti v Česku už 8,4 %, půl milionu lidí bez práce

Češi očekávají nižší mzdu, v průměru 19 864 korun

Navigace